Petanque er et hyggeligt boldspil, som har den store fordel, at det kan spilles af personer i næsten alle aldre. Det er altså et spil, som udover at fungere som en reel sportsgren, der konkurreres i, også er perfekt til en eftermiddag med familien. Problemet med petanque er bare, at det ikke altid er let at finde en bane nær dig. Så hvorfor ikke bare lave en bane selv, så du altid har mulighed for at tage et spil med familie eller venner, eller så du kan øve dig til næste gang du skal konkurrere i det?
Hvordan bygger jeg en petanquebane?
Det behøver faktisk ikke at være alt for krævende at bygge en petanquebane. Det handler mest af alt om at sætte sig ind i hvilke materialer, der er bedst at bruge.
En ’normal’ petanquebane, som altså ligner dem, der bliver brugt ved officielle konkurrencer og mesterskaber, måler 4x15 meter. Din petanquebane behøver ikke være lige så pladsoptagende, hvis du ikke ønsker dette – dog anbefales det ikke at lave den mindre end 3x12 meter, fordi boldene ellers alt for let ryger uden for banen under spillet.
Ofte spilles petanque på baner, der er lavet af gård sand eller grus, men det er også muligt at spille på græs.
Opbygningen af en petanquebane
De officielle petanquebaner består af 4 lag, og for at din petanquebane kommer til at fungere 100% optimalt, anbefales det også, at du benytter dig af samme 4 lag. Dog kan du benytte dig af mindre, hvis du ønsker dette. Følgende beskrivelser giver dig blot den bedste og mest holdbare petanquebane på sigt, men du kan lave din petanquebane, som du ønsker den.
Det øverste lag kaldes ’Stenmel’. Her er et norsk produkt, der hedder lysit, ofte blevet brugt, men det vigtigste ved det øverste lag er, at det skal kunne danne en hård overflade hurtigt. Den hårde overflade er vigtig, fordi den kommer til at skulle tage imod en længere række hårde nedslag fra de tunge kugler, i spiller med. Ofte er det øverste lag ca. 3-4 cm.
Det næste lag består af stabilt grus, og faktisk er grus, der også indeholder ler, den bedste form. Det anbefalede materiale er genbrugsstabil, som er en blanding af knust beton og asfalt, fordi det kan bevare den ønskede hårdhed. Laget skal være 15-20 cm. og skal tromles godt efter.
Det næste lag består af singles, som bruges til dræning af banen, og som skal være 15 cm.
Det sidste lag, som er selve underlaget, skal være en jævn plade. Du kan med fordel nedlægge drænrør, for at undgå vandpytter i din bane.
Det vigtigste ved din petanquebane er, at den er så jævn, at dine kugler uden besvær kan rulle, men samtidig at der er nok ujævnheder til, at sværhedsgraden bibeholdes – jo flere varierende ujævnheder, du har, jo sværere bliver spillet.
Hvad kommer det hele til at koste?
Som du nok kan regne ud, bliver din petanquebane dyrere, jo bedre du vil have den. Selvfølgelig kan du hurtigt og nemt lave en petanquebane selv, men hvis du ønsker en, som kan holde i længere tid og bevare sin kvalitet, kommer det til at kræve hjælp udefra, og det kan hurtigt få prisen til at stige. Har du brug for et lån til at bygge den helt perfekte bane? Sammenlign og find det bedste lån her. På den måde går du ikke på kompromis med materialer og udførelse af banen, som du ellers på sigt hurtigt kan komme til at fortryde, fordi det kommer til at gå udover kvaliteten og dermed holdbareheden i din bane.