Denne side er ikke egnet til visning på en smartphone.
Det anbefales at bruge en computer med en større skærm.

Albertslund Fægteklub: Vil have flere fægtere fra Albertslund

12-12-2014 10:51 |  Albertslund Fægteklub |  Jakob Steffensen

I et forsøg på at få flere til at fægte, åbner Dansk Fægteforbund fire nye klubber på Vestegnen – heriblandt en i Albertslund. Målet er 75 fægtere indenfor fire år, og første skridt er et hold for de unge fægtere.

Fægtning som sport tager sin begyndelse i Luxor i Ægypten 1190 år før Kristi fødsel. Her viser de tidligste afbildninger fægtekampe med tilskuere, masker og omviklede sværd. Cirka 3.000 år senere åbnede den første danske fægteklub i 1884, og nu, yderligere 140 år senere har Albertslund fået en fægteklub.

”Det sker som en del af et projekt, der har som mål at få flere fægtere i nye klubber. Der åbnes fire nye fægteklubber nær København – i Albertslund, Glostrup, Høje-Taastrup og Ballerup - henover de næste fire år. I stedet for at starte klubberne og vente på at der dukker ildsjæle op, er vi to konsulenter ansat, som over de næste fire år skal få klubberne i gang,” fortæller Mads Eriksen, projektkonsulent i Dansk Fægte-Forbund.

Klubberne i Høje-Taastrup og Ballerup åbner først i 2015, men allerede i september slog klubben i Albertslund dørene op. Mads Eriksen forklarer, at beliggenheden ikke er tilfældig.

”Vi tog et kort over regionen, og kiggede på de kommuner, som ikke havde fægteklubber i forvejen. Og her sprang de fire nævnte kommuner i øjnene. Vi vurderede dem på femten forskellige parametre, for eksempel den demografiske inddeling, lokalerne som var til rådighed og hvor samarbejdsvillige idrætskonsulenterne i kommunerne var. De fire kommuner scorede mere end 20 % højere end resten,” forklarer Mads Eriksen.

Et sort hul for fægtning
Mads Eriksen og hans kollega er trænere i klubben i Albertslund, men da træning kun er en gang om ugen, går det meste af tiden med reklamere for sporten, for eksempel gennem åbent hus-arrangementer i klubben, besøg hos SFO'er og på en stand ved Albertslund Centrums fødselsdag.

Der er cirka ti medlemmer, som fægter i klubben nu, men målet er ifølge Mads Eriksen at få det tal op på 75. Han beskriver det selv som et meget ambitiøst mål, men forklarer, at der er potentiale i Albertslund.

”Det har traditionelt set været et sort hul for fægtning. De nærmeste klubber er Roskilde og Frederiksberg Slots Fægteklub. Vi har startet med at fokusere på de 8- til 12-årige, og i den alder skal fritidsaktiviterne helst ligge indenfor to kilometers afstand,” forklarer Mads Eriksen.

Grunden til, at man har valgt at fokusere på denne aldersgruppe, er at det ifølge Mads Eriksen er den alder hvor, man er mest tilbøjelig til at prøve nye sportsformer. Planen er dog, at man formentlig allerede til næste år vil gå i gang med fægtning for voksne.

”Jeg har fået tilkendegivelser fra et par stykker, som er interesserede. Hvis man gerne vil fægte som voksen, kan man kontakte os og blive skrevet på ventelisten, og så kan vi gå i gang, når der er nok til et hold,” fortæller Mads Eriksen.

Vigtigt med mange makkere
Mads Eriksen forklarer, at det er vigtigt at kæmpe på et hold frem for med en fast makker.

”For de mindste er det blandt andet et sikkerhedsspørgsmål. Men det er også uinteressant at fægte med den samme person, da man finder denne persons svage punkt, og derefter kan angribe på samme måde hver gang og have succes med det. Men det vil man ikke kunne, den dag man fægter mod en anden end den faste partner,” forklarer han.

Det næste punkt på klubbens program er et stiftende bestyrelsesmøde, hvor Mads Eriksen håber, at der vil være forældre, som er interesserede i at blive en del af bestyrelsen. Bestyrelsen skal blandt andet fastsætte kontingenterne – Mads Eriksen forestiller sig 100 kroner om måneden – da børnene indtil videre fægtet gratis i klubben.

Pt. er der omkring 1.500 fægtere i Danmark (Heriblandt mellem 800 og 900 fægtere under 20), og det begrænsede antal gør, at det er nemt at komme op på et højt niveau, hvor man kæmper med om medaljer. Mads Eriksen fortæller, at man allerede har været afsted til stævne med klubben.

”Det var en stor succes, hvor vi blandede os med de andre og gjorde det flot. Og så var det også en rigtig god social oplevelse,” lyder det.

Han opfordrer ældre fægtere til at henvende sig for at komme på ventelisten, mens yngre fægtere kan komme til åbent hus i december og fægte gratis. Ifølge Mads Eriksen skal man ikke holde sig tilbage selvom man er 13 eller 14 år , på trods af holdet er 8 til 12. Klubben har ligeledes alt det udstyr, man skal bruge for at fægte.